Spöken på Ulriksdals Slott

0

Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten och ligger vid Edsviken i Solnas kommun. Slottet uppfördes omkring 1638-1645 av Jakob De laGerid, och det var Hans Jacob Kristler som är slottets arkitekt och byggmästare. Slottet döptes från början till Jacobsdals slott. Och fick nuvarande namn efter Karl XI: s som Ulrik. Slottets nuvarande utseende är Nicodemus Tessin den äldres verk och hela projektet fullbordades av Carl HÅrleman under mitten av 1700-talet. Förutom själva slottet så finns det ett flertal byggnader kring slottet, bland annat Ulriksdals slottsteater, Ulriksdal Wärdshus, Orangerimuseet och Ulriksdals Slottskapell. i Orangerimuseet så kan man blan annat se Drottnings Kristinas kröningsvagn. 

Jag var på Ulriksdals slott för några år sedan. Jag gillar historia, och framför allt historia med slott, kungligheter och adeln. När jag var där så hade ingen möjlighet att komma in i Orangerimuseet på grund av personalbrist. Annars så hade det varit väldigt roligt att faktisk komma in och titta på kröningsvagn. Men jag hade faktiskt möjlighet att få komma in i själva slottet  på en guidad visning. Det roliga är att jag var den enda svenska besökaren den på den guidade turen, så jag fick en “privat” guidad tur. Och fick under den guidade turen möjlighet att gå in i Skänken på övre våningen. Skänken ligger ovanför köket, och här kunde man tydligen hissa upp mat, och det fanns servis och porslin som man kunde duka fram till fest och övriga tillställningar. Normalt så brukar man inte få gå in i detta rum. Men då vi möte den engelsktalande gruppen så i det rum som skulle visas så fick jag möjlighet att gå in i skänken. När guiden står och pratar om rummet, så hörs ett tydligt duns, ungefär som om någon bankade till med en käpp, inifrån ett skafferi. Ljudet var så pass tydligt att även guiden borde ha hört det, men hon reagerade inte på ljudet. Och jag vågade faktiskt inte ta upp det för henne. Jaga fick höra senare att det finns en manlig gestalt som har visat sig ett flertalet gånger på Ulriksdals Slott, fick ingen direkt förklaring på vem denna man kunde tänkas vara. Och jag har ingen egen teori om vem det kan vara heller, men jag blev inte rädd så jag uppfattar det som en vänlig själ som är på besök. 

På Ulriksdals slottsteater så har människor hört fotsteg uppe på vinden, dörrar som har öppnats och stängts av sig själv. Det sägs att det är en ung fransk operasångerska som i mitten av 1700-talet hade oturen att få ett rum på den vinden. Rummet var så kallt att operasångerskan frös ihjäl. Människor som har besökt teatern har också känt sig iakttagna och upplevt ett obehag i samband med att de har blivit iakttagna.

Dela.

Om skribenten

Kontakt; spiritualawakeningflow@gmail.com

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke