Tidsuppfattning

0

Inledning

I detta blogginlägg så kommer jag skriva om tidsuppfattning och två skillnader i tidsuppfattning, Cirkulär och Linjär tidsuppfattning. 

Man brukar säga att hinduism och buddhism har en cirkulär

tidsuppfattning medan judendom, kristendom och islam har en

linjär tidsuppfattning. När man har en linjär tidsuppfattning menar man att allting en gång

har haft en början, och att allt en gång kommer att få ett slut.

Däremellan händer det saker som man tänker på som punkter på

en tidsaxel.

Har man en cirkulär tidsuppfattning är man inte så upptagen av

början och slut utan man tänker att allt ”går runt” och upprepar sig i

det oändliga. Detta förlopp beror, enligt hinduismen, på några av de

viktigaste gudarna och deras egenskaper.

Jag upplever oftast att dessa två tidsuppfattningar samexisterar och ibland kan det vara svårt att veta vart den ena tidsuppfattningen slutar och den andra tar vid.

Cirkulär tidsuppfattning

Jag upplevde när jag var arbetslös att jag oftast sprang runt i “cirklar”, att jag inte alla gånger visste vart början var och att jag såg slutet på min arbetslöshet. Och en känsla av uppgivenhet uppstod i perioder då jag inte kunde se slutet på min arbetslöshet. Något liknande paralleller kan dras till när man befinner sig i arbetslivet, att man på något sätt fastnar i ett “Ekorrhjul”, där samma saker upprepar sig varje arbetsdag. 

Linjär tidsuppfattning

Så här efteråt så kan jag betrakta min arbetslöshet ur ett linjär tidslinje. Men en klar början av arbetslösheten och väldigt tydligt avslut med en anställning. Vissa aktiviteter som man företar sig har en klar början och ett klart slut. Medan andra aktiviteter kan upplevas som att början och slutet inte är lika tydliga.

Dela.

Om skribenten

Kontakt; spiritualawakeningflow@gmail.com

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke