Naturväsen och folktron

0

Jag har alltid varit fascinerad av Folktron med alla dess väsen, som Älvor, Tomtar, Troll och andra småknytt. Och förr i tiden så levde människorna mycket närmare naturen än vad vi gör idag. Många av dessa väsen som man har hört talas om, kanske har tappat sin innebörd och kan upplevas som uppdiktade figurer. Jag måste erkänna att jag har för några år sedan sett ett Troll. Mötet med Trollet gick väldigt snabbt och var över inom loppet av en minut. Jag upplevde att Trollet var cirka 50 centimeter högt och hade svart busiktgt och ovårdat hår. Om jag ska beskriva klädseln på Trollet så kan nog närmast likna den vid de kläder som Hedenhösarna hade på sig. Att möta ett skogsrå är få förundrad och jag tror att man har gjort sig förtjänt av att få träffa på dessa varelser. Det är synd att dagens människor har tappat kontakten med naturen, som äldre generationer har haft mer naturligt. 

Jag känner också ett behov av att lära mig mer om de olika naturväsen som finns ute i naturen och hur jag skall förhålla till naturen. Jag tänker börja med att presentera den kanske mest kända skogsrået från folktron, Tomten. 

Tomte

Vart kommer ordet tomte ifrån? Ordet Tomte kommer från substantivet tomt, det vill säga ett avgränsa området som omger ett hus eller en byggnad. Från början så var ordet Tomte inte ett självständigt ord, utan det fanns olika sammansättningar av ordet som tomtenisse eller tomtegubbe. Över tid spå har ordet förkortas enbart till tomte. Och under 1800-talet när jultomten gjorde entré så fick han låna namnet från folktrons Gårdstomte

Som med alla traditioner så kan det vara svårt att ge en enhetlig bild av tomten, då traditioner och folktro ändras med tiden och att traditioner ser olika ut på olika platser.  Sedan så visar sig inte Gårdstomten alla gånger för människor, och det kan medföra att det är svårt att beskriva honom. En lite mer generaliserad bild kan man ge av folktrons gårdstomte. Gårdstomten är ett känt väsen framför allt i den nordiska folktron. Gårdstomten har varit känd sedan medeltiden, dock så kan gårdstomten vara äldre än så. Gårdstomten bor oftas på gården till exempel i stallet i eller på ladugården. Gårdstomten uppgifter är att hjälpa till i det dagliga arbete på gården och vaka över gårdens djur. Gårdstomten beskriv oftas som en liten gubbe i klädd i grova arbetskläder och med en luva, antingen grå eller röd. Om gårdstomten har skägg eller inte kan också variera. Gårdstomtens personlighet kan vara skiftanden. Samtidigt som Gårdstomten kan vara väldig ordningsam och lojal mot den egna gården, så kan han vara väldigt lättretlig och vresig av sig. Det är viktigt att hålla sig väl med tomten och om Gårdstomten blev förargad så kan han hämnas på på gårdens ägaren. Och för att tacka Gårdstomten för hans arbete så skall man ställa ut en grötskål med fet mjölk. Tomten tycker inte riktigt om lättmjölk. Gårdstomten har en kvinnlig motsvarighet i Skogsrået. Skogsrået är vildmarkens skyddsväsen. 

Dela gärna med er om ni har träffat på något av småfolket. Annars så önskar jag er en riktigt underbar vecka.

Dela.

Om skribenten

Kontakt; spiritualawakeningflow@gmail.com

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke