Stackars mig beteende

0

I förra veckan så beskrev jag fyra olika kontrolldramor eller beteendemönster, Stackars mig, Förtryckaren, Den reserverade och Utfrågaren. Jag började reflektera efter mitt senaste blogginlägg om de olika beteende möntrena och kom och tänka på en av mina kollegor, som jag har lite svårt för. Det slog mig att han oftast använder sig av Stackars Mig beteendet. 

Det kan handla allt ifrån att kollegan anser att han har mycket att göra på jobbet (vilket han inte alla gånger har). Sedan så tycker kollegan att det är synd om honom för att han inte får tag på en större lägenhet, och att han på något sätt känner sig lurad av samhället, då samhället INTE kan ordna fram en större lägenhet åt honom och hans familj. Visst det är inget fel med att vilja byta ut en lägenhet på två rum och kök till en trea eller fyra om man är en barnfamilj. 

Jag upplever att min kollega sätter krokben på sig själv i samband med sitt bostadssökandet. Dels så kan han faktiskt söka lägenheter som han inte är intresserad. Sedan så uppvisar han en stark ovilja till att faktiskt betala den summan pengar i hyra som det kostar för en större lägenhet. Utan vill helst endast betala för en tvåa. Utöver det så kan skjuta över problemet med att hitta lägenhet på andra personer, som t ex sin hyresvärd, då han anser att hyresvärden skall på något sätt ordna fram en större lägenhet åt honom och hans familj. 

Något som kännetecknar Stackar mig beteende är de fortsätter i samma hjulspår, och ältar allt som händer dem. Oftast så kan det hända att man tycker synd om dessa personer och vill hjälpa dem. Men då Stackars mig personer ofta är pessimistiska  och klagar en hel del,detta gör att deras beteende drar ned energinivån hos personer i deras omgivning. Reaktionerna kan ju bli varierande hos de personer som har en Stackars mig person i sin närhet. När energinivån hos oss själva är på väg att förändras är ett tecken på väg in i ett kontroll drama, och oftast så går energinivån nedåd. Det är inte alltid lätt att vara observant på sitt eget beteende eller sin omgivnings beteendemönster. 

Och om man nu känner ett behov av att hjälpa en person med ett Stackars Mig beteende, oftast så kommer vi med förslag på förbättringar eller alternativ till aktuell problem. Och som regel så kommer personen med Stackars Mig beteendet reagera med att ge en rad olika skäl till att de förslag som har lagts fram inte fungerar. Detta kan fortsätta tills personen som faktiskt försöker att hjälpa till blir frustrerad, känns detta igen? 

Hur bemöter man Stackars Mig beteende?

Det är väldigt lätt att man själv halkar in i något av den andra beteendemönstrena, som Förtryckaren, Utfrågaren eller den Reserverade. Jag kom på mig själv att jag valde att ett mer reserverad beteende gentemot min kollega (för att jag trodde att jag skyddade mig själv) men i själva verket så gav jag min kollega ännu mer negativ energi. 

Till och börja med är det viktigt att stanna upp och slappna av och framför allt inse att alla problem som kommer i ens väg inte är till för dig att fixa. 

Fyll ditt hjärta med så mycket kärlek som det bara går och fyll på med bra energi. Och bibehåll den goda energin. Och om du har information som du tror att personen är i behov av så kan det vara av vikt att du delar den informationen. Men se till att informationen kommer från en positiv inställning. Om du känner dig redo att ge förslag så kan du t ex säga

Vad behöver du för att lösa ditt problem?

Hur kan jag hjälpa dig med det här problemet?

Vad är ditt nästa steg för att lösa problemet?

Vill du ha några idéer om dina val?

Genom att ställa frågor till en person med Stackars mig beteende istället för att ge personen dina svar. Så kommer energin att ändras och du kommer att bibehålla din egen energinivå utan att behöva må dåligt. 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke