Att vara lyckligt på jobbet

0

Att få arbeta med det man verkligen brinner för är få förundrad. Är du en av de personer som verkligen älskar ditt jobb och har hamnat i rätt i livet. Jag läste i en artikel att endast 16 % av de som yrkesarbetar i Sverige, arbetar med det som de är passionerad för. Det innebär att de andra 84 % har hamnat i fel i sitt yrkesval. Hur kommer det sig att siffrorna kan vara så skeva, i dagens samhälle där det basuneras ut att man skall följa sin dröm? 

Varför har man hamnat fel?

Orsakerna till att man har hamnat fel kan vara många. Dels så kan det faktiskt vara så att det finns ett krav från samhället som innebär att varje individ ska vara självförsörjande (ur ett ekonomiskt perspektiv). Vilket innebär att den enskilda individen tar första bästa jobb som erbjuder en möjlighet till ekonomiskt självständighet. Där det inte finns någon som helst intresse för själva arbetet. Det kortsiktiga målet är FÖR tydligt och individen glömmer bort att ta hänsyn till det större målet. Att ta ett tillfälligt arbete som kan generera ekonomisk stabilitet för en kortare period behöver absolut inte vara fel. Det gäller att ha beräkningen att det är just en tillfällighet, och att individen faktiskt gör upp en tydlig plan för att komma till rätt punkt i sitt yrkesliv. 

Förväntningar från samhället och familj kan spela in. Som att det skapas en förväntan att läsa vidare på universitet och detaljstyra sitt liv. Att låta hjärna ta överhand och bortse från vad hjärtat har att säga. Genom det agerande så kan en falsk trygghet byggas upp, dock så kan det finnas negativ påverkan på andra aspekter i livet. En hopplöshet kan inträffa och ett missnöje med livet kan uppstå. 

Vilka lyckas då?

De som faktiskt hamnar på rätt plats i sina yrkesval, är de personer som vågar lyssna inåt och känna in vad som känns rätt för just dem. Att yttre faktorer inte är lika starka och individen faktiskt vågar gå mot strömmen för att uppnå sina mål (hur läskigt det än verkar vara). 

Att vara ärlig mot sig själv är också en viktig faktor för att komma vidare. För om du inte är ärlig mot dig själv så kan du absolut inte vara det mot din omgivning heller. 

Ta de chanser som faktiskt kommer i din väg, är också en bra faktor att ta hänsyn till. Oftast så vågar vi inte chansa utan stannar kvar på något som känns tryggt. Att ha modet och våga kasta sig ut i det okända (lyssna in på magkänslan om vad som känns rätt). 

Drivkraften för de som lyckas är inte alla gånger att tjäna pengar, utan det kan handla om att utmana sig själv i olika sammanhang. Om man tar bort pengar från ekvationen så återstår oftast inre faktorer som innebär välbefinnande.

Exempel från livet

Jag brukar titta på Million Dollar Listing New York, jag gillar att inspireras av personer som når någon form av framgång. Och försöker lära mig av dessa personer. Det innebär inte att jag kopierar rakt av vad dessa mäklare gör, utan jag tar russinen ur kakan (vilket är helt okej) och utvecklar det som jag tycker är bra till mitt eget. Någon från Million Dollar Listing New York som jag har verkligen inspirerats av är Luis D. Ortiz (ni vet den där lilla energiska Puerto Ricanen). Luis är ett jättebra exempel på någon som har nått framgång, men också någon som har vågat göra en kurs omvändning i sitt liv just för att han inte trivdes med vart han var någonstans i sin karriär. Det var ganska uppenbart hela sista säsongen han var med att det var något som inte riktigt var rätt. Att Luis var framgångsrik som mäklare och tjänade bra var ju ganska uppenbart. Och det kan tyckas vara svårt att ta in, att någon som kan vara så framgångsrik inte riktigt trivs med sin karriär. Det hela slutade med att Luis faktiskt kom fram till att han skulle sluta som mäklare. Att avsluta en karriär när den är som bäst och man tjänar väldigt mycket pengar kan tyckas absurd. Om man utgår från vad samhället tycker att att individen skall göra. 

Luis var faktiskt tydlig med att han inte mådde bra i sin roll som mäklare och han kände ett behov av en drastisk förändring. Luis har också varit tydlig med att pengar inte har varit en drivkraft för honom, oavsett vad han har sysslat med. Utan att han är passionerad för det projekt han åtar sig att göra. 

Vad kan du göra för att bli lycklig på jobbet

Mitt tips är att skriv ned på ett papper, vad du brinner för. Och vad du vill jobba med och hur du mår på ditt drömjobb. Det behöver faktiskt inte vara så detaljerad alla gånger. Ibland kan det vara bra att inte vara så låst. Stoppa sedan undan pappret på ett bra ställe, och faktiskt börja arbeta för ditt drömjobb. Ju mer tid och energi du lägger på att komma fram till ditt drömjobb, desto mer information och möjligheter kommer att uppstå. Våga ta chansen när den väl uppstår det förtjänar du faktiskt. Häng dig inte upp på att saker och ting skall alla gånger hända inom en viss tidsgräns, ibland går det fortare och ibland går det långsammare. Andevärlden har inte samma tidsuppfattning som vi har och det gäller att kunna släppa taget och inte kontrollera resan så mycket.

Jag önskar dig all lycka till med att komma fram till ditt drömjobb.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke